Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
In de 16e eeuw valt het gebied wat nu Nederland heet onder Spanje onder leiding van de Spaanse koning Karel V. In 1555 werd het rijk van Karel V opgedeeld in tweeën en Nederland kwam onder zijn zoon Filips II te vallen.
De 80 jarige oorlog brak uit in 1568. De bekendste oorzaak was dat mensen twijfelde aan het katholieke geloof en zij vertrouwde niet meer op de uitleg die de kerk gaf van de Bijbel.
Prostestanten (calvinisten en lutheranen) wilde het geloof veranderen. Zij waren bezig met de hervorming van de kerk.
In 1648 werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden met de Vrede van Münster een zelfstandig land.
Bestuur van de Republiek
De verschillende gewesten die de Republiek vormden waren eigenlijk volkomen zelfstandige landen/staten met eigen wetten en regels.
De soevereiniteit (het recht om zelf wetten en regels op te stellen en te handhaven) lag bij de Staten van… (naam gewest)... Zo kreeg je dus de Staten van Holland Staten van Zeeland. Deze staten mochten zelf besluiten nemen wanneer het alleen hun eigen gewest betrof. Deze landen/staten werden geregeerd door regenten. Er wat nog geen democratie.
De staten kwamen bij een als het ging om overleg over de buitenlandse politiek en over het leger. Het gezamenlijk overleg vond plaats in Den Haag in de Staten-Generaal: in de tijd van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden: de gezamenlijk vergadering van de 7 gewesten over buitenlandse politiek en het leger.De staten stuurde een afgevaardigde naar de vergadering. De besluiten van hun eigen staat kregen ze mee in een lastbrief: hierin stonden alle besluiten van het gewest over de verschillende te bespreken onderwerpen.
Franse overheersing: Bataafse Republiek
In Frankrijk had in 1789 een revolutie plaats gevonden die ook aanhangers kreeg in de Nederlanden. In 1795 vielen de Franse troepen de Nederlanden binnen. Met de Franse overheersing ontstond de Bataafse Republiek. Nederland werd toen voor het eerst een eenheidsstaat: voor het hele land gelden dezelfde wetten en regels en manier van handhaving hiervan. Het land word bestuurd door dezelfde regering. In 1806 ontstond onder leiding van Napoleon het Koninkrijk Holland.
Koninkrijk der Nederlanden
In 1813 vertrokken Fransen uit Nederland, omdat Napoleon verslagen werd. In 1815 werd Nederland officieel een koninkrijk, onder koning Willem I. Nederland werd geregeerd onder een eigen dynastie: Het vorstenhuis van Oranje-Nassau. De koning bepaald wat er gebeurde. Sommige mensen wilden een herziening van de constitutie. Zo kwam in 1848 de grondwetswijziging van Thorbecke tot stand.
Het parlement werd een parlement. Dus: wetvoorstellen beoordelen, begrotingen bestuderen en goedkeuren.
In 1868 weigerde het parlement met een minister samen te werken. Sinds dien mengt de koning zich niet meer in zaken tussen ministers en parlement. Daarmee werd Nederland een constitutionele parlementaire monarchie: Koninkrijk waar de hoogste macht niet bij de koning ligt maar bij het parlement.
Parlementaire democratie
In 1917 kregen mannen algemeen kiesrecht en vrouwen mochten zich vanaf dat moment verkiesbaar stellen .In 1919 kregen vrouwen ook actief kiesrecht. In 1922 was Nederlands een officiële democratie. Het parlement is vanaf nu ook echt een volksvertegenwoordiging.
Sinds 1917 heeft Nederland niet meer het districtenstelsel maar het stelsel van evenredige vertegenwoordiging: het percentage stemmen dat een politieke partij krijgt tijdens de verkiezingen is gelijk aan het percentage zetels dat de partij in de volksvertegenwoordiging krijgt. De uitslag is de kiesdeler: het aantal benodigde stemmen voor 1 zetel. De overige reststemmen mogen plaatsnemen op de restzetels.
Maak jouw eigen website met JouwWeb